De onderdelen van CRO
Data verzamelen
Analyseren
Optimaliseren
Waarom kiezen voor CRO?
Elk bedrijf wil graag het maximale uit zijn website halen. Het is daarbij belangrijk om ook voldoende aandacht te besteden aan conversie ratio optimalisatie (CRO). Als je als bedrijf enkel geld spendeert aan online advertenties of zoekmachine optimalisatie zonder dat je inzicht hebt in de click through rate (CTR) kunnen de resultaten zwaar tegenvallen. Want als niemand klikt op je advertentie of website in de zoekresultaten dan levert het nog geen bezoekers of conversies op. Het aantal vertoningen in de zoekresultaten kunnen nog zo hoog zijn maar als de CTR heel laag is dan levert het vrij weinig op. Met conversie ratio optimalisatie focus je je op het verhogen van de CTR.
Conversie ratio optimalisatie wat is het?
Bij CRO gaat het om het maximale uit elke bezoeker die op je website komt te halen. Bezoekers op een website zijn leuk maar het moet ook wat opleveren namelijk een conversie. Een conversie is een actiepunt wat een bezoeker moet maken. Dit actiepunt kan zorgen voor online succes. Een conversie kan bestaan uit een contactformulier invullen, een offerte opvragen, een white paper downloaden, een product toevoegen in het winkelmandje, doorklikken op een pagina of een product kopen. Een conversie kan per bedrijf, branche en website verschillen. Bij conversie ratio optimalisatie draait het om het optimaliseren van de onderdelen op een website die een conversie kunnen stimuleren en opleveren.
Elke bezoeker heeft een ander doel wanneer ze jouw website bezoeken. Maar hoe kan je als bedrijf ervoor zorgen dat deze bezoeker toch meer pagina’s bezoekt of zelfs aan aanvraag doet? Dit kan je doen door ze zo goed mogelijk door de website te navigeren, interessante content aan te bieden en op de juiste plek een call-to-action plaatsen. Je wil dat de bezoeker geïnteresseerd blijft en niet afhaakt voordat ze een conversie hebben gemaakt. Het doel van CRO is dus de website zo aantrekkelijk mogelijk maken zodat het uiteindelijk meer bestellingen of aanvragen oplevert.
Binnen CRO wordt er onderscheid gemaakt tussen een micro en macro conversie. Een micro conversie is een actie dat iets kleins oplevert zoals het bezoeken van meerdere pagina’s op de website of klikken op de contactgegevens. Een micro conversie draagt vaak bij aan een macro conversie. Bij een macro conversie wordt er een bestelling gedaan of een offerte opgevraagd. De macro conversies leveren ten opzichte van een micro conversie echt iets op.
Welke tools en technieken worden er bij CRO gebruikt?
Om conversie optimalisatie uit te voeren heb je data nodig. Want meten is weten. Gelukkig zijn er genoeg tools en technieken die gebruikt kunnen worden om een website CRO-proof te maken. Wanneer je gaat beginnen met conversie optimalisatie is het goed om jezelf een aantal vragen te stellen:
Zijn de gebruikte kleuren van de website aantrekkelijk voor de bezoekers?
Kunnen bezoekers makkelijk navigeren door de website of moeten ze te veel handelingen maken op om belangrijke pagina’s te komen?
Wat voor content en afbeeldingen moeten er op de homepage staan en waar plaatsen we de zoekbalk?
Hoe groot moet de call-to-action button zijn? En welke tekst moet er in de button staan?
En zo zijn er nog 100 andere vragen die je jezelf kan stellen wanneer je met CRO aan de slag gaat. Om deze vragen te kunnen beantwoorden, kan je gebruik maken van verschillende tools. Deze tools meten het gedrag van de bezoekers. Benieuwd welke tools een CRO-specialist gebruikt? Lees het in onze blog.
Naast verschillende tools wordt er vaak gebruik gemaakt van een aantal werkzaamheden die testen wat de bezoeker aantrekt. Hieronder zullen we deze werkzaamheden uitleggen:
A/B testing
Bij A/B testing zorg je ervoor dat je twee versies hebt van een pagina op de website. Je verdeelt het aantal bezoekers dat op de website komt over de twee versies en meet welke versies de meeste conversies oplevert.
Mouse tracking
Mouse tracking gaat weer een stapje verder dan A/B testing. Bij deze techniek kan Hotjar de beweging van de muis van de bezoeker getrackt worden. Waar klikt de bezoeker op, hoe ver scrollt de bezoeker naar beneden en waar haken ze af? Deze vragen kan je beantwoorden met mouse tracking. Via de tool Hotjar wordt er een heatmap aangemaakt en zo kan je zien waar de meeste bezoekers op klikken.
Eye tracking
Bij eyetracking worden de bewegingen van het oog en de grootte van de pupil gemeten bij het bekijken van een website. Deze techniek kan niet zomaar uitgevoerd worden. Je hebt namelijk speciale eye tracking tools nodig en een testgroep die de website gaat testen. Bij eye tracking ga je al snel richting de neuromarketing.