Niet zo een korte tijd geleden heb ik een blog geschreven over hoe linkbuilding precies werkt. In die blog heb ik het echter niet gehad over het vinden van geschikte linkbuilding blogs. Ook dit is een serieus onderdeel van linkbuilding, want hoe vind je ze eigenlijk? Mocht je de voorgaande blog nog niet gelezen hebben of wil je je geheugen weer een beetje opfrissen over de verschillende linkbuilding technieken en strategieën? Dan adviseer ik je om eerst even de blog te lezen over hoe linkbuilding echt werkt! In deze blog vertel ik je graag meer over het vinden van geschikte linkbuilding blogs en sites, de verschillende opties in budget en ik laat je een voorbeeld van een outreach mail zien.
Linkbuilding via LinkedIn
In het kort is LinkedIn een social media platform gericht op voornamelijk professionals. Soms zien mensen LinkedIn als een platform voor alleen werkzoekende mensen, maar LinkedIn is veel meer dan dat. Zo kun je op LinkedIn connecties maken met andere, je cv delen, doelen opstellen en je vooral online zichtbaar maken in het bedrijfsleven. Vooral netwerken wordt veel gedaan op LinkedIn. Nu zul je misschien denken, wat heeft dit met linkbuilding te maken? Dat zal ik je is haarfijn uitleggen. Op LinkedIn heb je namelijk de mogelijkheid om je bio aan te passen. Dat is een stukje op jouw eigen profiel met wat zinnen die jij belangrijk vindt. Zodra je maar iets over online marketing in je bio op LinkedIn hebt staan, zul je al snel een target worden voor bedrijven die linkbuilding blogs en websites aanbieden. Je hebt namelijk genoeg bedrijven die linkbuilding websites aanbieden. Dit zijn sites die alleen gebruikt worden voor linkbuilding. Je zult dan ook vaak alleen maar blogs zien over bepaalde onderwerpen. Naast blogs heb je natuurlijk ook een partnerpagina of een directory, waar enkel linkjes op te vinden zijn. Deze websites hebben vaak een wat hogere autoriteit (of bouwen die op) en plaatsten vaak in ruil voor geld blogs en linkjes voor externe partijen.
Daarnaast zijn er ook bedrijven die linkbuilding blogs voor je kunnen schrijven. Vervolgens hoef jij alleen maar relevante linkbuilding sites uit te kiezen en de blogs op te sturen. Later zul je vaak een factuur ontvangen van de desbetreffende website beheerder met het vooraf besproken bedrag. Er zijn natuurlijk ook bedrijven die beide diensten aanbieden. Doordat LinkedIn een goed platform is om te netwerken zullen dit soort bedrijven je vaak berichtjes sturen met verschillende deals en informatie. LinkedIn is dus een manier om in contact te komen met website beheerders voor (internationale) linkbuilding blogs.
Voorbeeld LinkedIn bericht
Linkbuilding platform: Sitedeals
Er zijn genoeg diverse online linkbuilding platformen waar je linkbuilding websites op kan vinden, Sitedeals is er hier een van. Sitedeals is een website waar iedereen eenvoudig een oproep kan plaatsen. Sitedeals.nl profileert zich als de grootste handelswebsite voor website eigenaren. Zo kun je kennis delen en met elkaar chatten via een forum. Naast het plaatsen van een oproep en interactie worden er ook vaak linkbuilding blogs geplaatst. De naam zegt het al een beetje, namelijk ‘deals op sites’. Het gaat hier vooral om een site die gericht is op webmasters. De website is Nederlandstalig en kent diverse categorieën. Zodra je met linkbuilding begint, is dit een goede website om een keer uit te testen voor het plaatsen van een linkbuilding blog. Je kunt gemakkelijk contact opnemen via een contactformulier op de website. Wat altijd wel handig is, is om de algemene voorwaarden en regels door te nemen. Op die manier ben je op de hoogte van de werkwijze van de website beheerder.
Naast Sitedeals komen er gelukkig steeds meer platformen bij waarbij je makkelijk backlinks kunt verkrijgen. Deze platformen nemen het zoekwerk voor je uit handen en geven je de mogelijkheid om te filteren op autoriteit, categorie en TLD. Kies je ervoor om je links uit te zoeken via zo een platform, vergelijk dan altijd de prijzen even. Elk platform heeft namelijk een fee op de website zodat ze er zelf ook wat aan verdienen. Hieronder een lijstje met de platformen:
Mocht je op zoek zijn naar iemand die je een lijst kan bieden met meer dan 300+ linkbuilding websites + contactpersonen die niet op de bovengenoemde websites staan? Dan ben je natuurlijk aan het juiste adres! Stuur me een mailtje of neem direct contact met me op en ik stuur je direct een mailtje. Het mooiste nieuws nog: het kost je maar 3,50 euro. Deze € 3,50 zorgt ervoor dat je kunt beginnen aan het bouwen van een hoge domein autoriteit voor jouw website(s). Wil je wellicht nog wat meer informatie hierover, dan staat de deur ook altijd open! 😉
Pling! Een e-mail van een externe website beheerder
Achter linkbuilding websites hoeft niet per se een heel bedrijf te zitten. Meestal zijn dit ook enkele personen en soms zelf één persoon. Deze website beheerders hebben vaak een overzicht met daarin een lijst van alle websites die ze bezitten. In dit overzicht staat vaak ook over welk onderwerp een website gaat, wat de domein autoriteit is, of er een partnerlink of blog geplaatst kan worden en wat het mag kosten. Als ondernemer kan het voorkomen dat je al wel eens gemaild bent door iemand met zo’n lijst. Wellicht deed je er toen niks mee en vanaf nu weet je dat het interessant kan zijn om toch even een kijkje te nemen. Zodra je al wat langer bezig bent met linkbuilding wordt je vaker gemaild met diverse overzichten die interessante websites bevatten. Zo word je ook up-to-date gehouden zodra een lijst vernieuwd is. Overzichten zijn fijn om mee te werken, omdat het anders te chaotisch wordt voor linkbuilding.
Bloggen voor linkbuilding, waar begin je?
Nu je wat meer te weten bent gekomen over hoe linkbuilding echt werkt, wil je misschien direct gaan starten. Wat je moet onthouden is dat Google redelijk streng kan zijn als het gaat om linkbuilding. Zo kijkt Google niet alleen bij het beoordelen van backlinks naar het aantal links, maar ook naar het verband tussen de verwijzende sites. Het plaatsen van een blog op een site die een hoge autoriteit heeft en relevant is voor jouw onderwerp is veel interessanter dan een blog op een niet relevante en interessante site.
Stap 1 is dus het uitzoeken van linkbuilding sites die over dezelfde onderwerpen plaatsen. Naast de bovengenoemde mogelijkheden om in contact te komen met linkbuilding website beheerders is het ook mogelijk om zelf op zoek te gaan in Google. Zo kun je bijvoorbeeld in de zoekbalk van Google het gewenste onderwerp invullen met daarachter blog of linkbuilding blog. Houd hier wel rekening mee dat niet iedere web beheerder het fijn vind om een mailtje te ontvangen voor een gratis plaatsing. Schrijf dus nooit in de mail (tenzij anders aangegeven) dat je een gratis blog plaatsing wilt op de website van de desbetreffende website beheerder. Bekijk altijd goed de website, want misschien staat er wel informatie over bepaalde prijzen en linkruils.
Zodra je relevante linkbuilding sites hebt gevonden of een aantal websites hebt gekozen uit een overzicht van een website beheerder kun je beginnen met schrijven. Je kunt de blog natuurlijk zelf schrijven, maar het kan ook zo zijn dat je daar iemand anders voor inhuurt. Dat heet gastbloggen. Het fijne aan gastbloggen is, is dat je zelf kunt bepalen over hoe de blog eruit kan zien. Je hoeft alleen zelf de blog niet te schrijven. Je geeft een korte briefing aan de persoon die dit voor jou gaat doen met daarin de interne linkjes die in de tekst moeten verschijnen. Veel marketingbureaus hebben werknemers die dit voor je kunnen doen, maar er zijn ook genoeg zzp’ers die je kunt inhuren voor gastbloggen.
Beginnen met het schrijven van linkbuilding blogs doe je niet zomaar. Je wilt namelijk wel voldoen aan bepaalde SEO regels. De meeste website beheerders hanteren ook deze regels. Je zorgt bijvoorbeeld dat je een Word bestand aanlevert met de juiste headers (H1, H2, etc.). Daarnaast vraagt de ene website beheerder om zelf afbeeldingen aan te leveren en andere website beheerders doen dit zelf. Bekijk daarom goed de regels van de specifieke linkbuilding site waarop jij jouw blog wilt plaatsen, want dit scheelt je later extra tijd. Als uiteindelijk blijkt dat je zelf afbeeldingen moet aanleveren, zorg er dan altijd voor dat deze rechtenvrij zijn of van jezelf. Ook de kwaliteit van de afbeelding is belangrijk, bekijk altijd de formaten die gehanteerd worden op de site. Anders komt de afbeelding vaak slordig op de website te staan. Tot slot geeft een website beheerder ook vaak al aan hoelang de tekst moet zijn. In de praktijk zal dit vaak tussen de 400 en 500 woorden zijn. Echter, zijn er een aantal sites waar je bijvoorbeeld 1000 woorden moet aanleveren. Als je dit dan vervolgens niet doet, wordt je blog niet gepubliceerd.
Linkbuilding budget
Niet iedereen heeft natuurlijk zoveel budget voor linkbuilding. Dat is gelukkig ook helemaal geen probleem, want iedereen moet ergens starten! Echter, is het wel belangrijk om te onthouden dat je met meer budget terecht kunt komen op websites van hoge kwaliteit. Die kosten namelijk nou eenmaal wat meer dan websites van een iets lagere kwaliteit. Hier wordt voornamelijk rekening gehouden met de hoogte van de domein autoriteit (DR). Bij veel marketingbureaus zie je dat ze een splitsing maken in websites met een bepaalde domein autoriteit. Zo kun je kiezen voor blogs tot en met een DR van 18, een DR van 18 tot en met 25, een DR van 25 tot en met 40 en een website met een domein autoriteit van 40+. Hoe lager de domein autoriteit, hoe lager het prijskaartje is. Ook hier verschillen sommige website beheerders nog wel eens in prijs, ook al hebben ze dezelfde domein autoriteit. Het is daarom altijd goed om een prijsoverzicht op te vragen bij verschillende website beheerders.
Zodra je een startende ondernemer bent kun je ervoor kiezen om eerst te beginnen met twee betaalde publicaties per maand op een website met een DR van ongeveer 18. Je hebt waarschijnlijk zelf ook nog geen hoge domein autoriteit op je website en daarom is dit een goede start. Dit zal je daarom ook nog niet zoveel kosten, maar het levert je zeker wat meer op! Naarmate je verschil ziet in je website resultaten en domein autoriteit kun je het aantal publicaties per maand wellicht ophogen. Of je kiest er bijvoorbeeld voor om nog een blog op een website te plaatsen met een domein autoriteit van ongeveer 18 en de andere blog op een website met een domein autoriteit ongeveer 25. Dit kost je dan natuurlijk wel net wat meer, maar misschien wel bijna hetzelfde als drie blogs op een website met een domein waarde van 18. Weeg daarom altijd je opties af!
SEO specialisten en marketingbureaus die al jaren bezig zijn met linkbuilding hebben natuurlijk een veel groter budget. Zo kiezen ze bijvoorbeeld nooit echt voor betaalde publicaties op een website die een domeinwaarde heeft onder de 20. Vaak is hun eigen domein autoriteit namelijk al wat hoger. Het heeft dan niet zozeer zin om blogs te publiceren op websites die een lagere domein waarde hebben. Ook marketingbureaus passen eens in de zoveel tijd hun budget en opties aan. Zo kiezen ze bijvoorbeeld aan het einde van het jaar voor wat meer 40+ domein autoriteit websites, zodat het budget ook echt goed wordt gespendeerd. De kwaliteit van websites met een DR van 40+ is namelijk veel beter dan een website met een DR van onder de 20.
Tips & tricks voor linkbuilding beginners
Inmiddels weet je wel wat meer ins en outs over hoe linkbuilding en hoe je linkbuilding blogs en websites vindt. Nu zijn er nog een aantal tips die ik met je wil delen, zoals bepaalde sites waarmee je kunt beginnen. Ik zet ze voor je op een rijtje:
Voorbeelden van gratis blog websites:
- Infobron (gratis)
- Cabla (gratis)
- Startartikel (gratis)
- Artikelpost (gratis)
Voorbeelden van betaalde linkbuilding:
- Metronieuws (inkopen +€200,-)
- Startpagina.nl (Ruilen of inkopen per dochterpagina rond de € 25,-)
- Frisbegin.nl (Ruilen of inkopen per dochterpagina rond de € 7,50)
Ten slotte, wil ik je ook graag een voorbeeld meegeven van een outreach mailtje die je naar een website beheerder kunt sturen. Voor nu heb ik een mailtje opgesteld vanuit een linkbuilding specialist die bij een marketingbureau werkt en zelf ook een linkbuilding overzicht heeft. Er zijn natuurlijk genoeg manieren om dit mailtje in te steken en persoonlijk te maken, maar zorg dat je altijd bij de kern blijft. Mocht je nog verdere informatie over dit onderwerp willen of hulp bij het opzetten van een unieke e-mail in jouw situatie, schroom dan niet om contact met mij op te nemen!
Voorbeeld outreach linkbuilding mail
Met bijna 4 jaar ervaring als SEO specialist, deel ik graag mijn kennis over de 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie. En ook hoe de andere online marketing kanalen ingezet kunnen worden om online succes te behalen 🙂