Wellicht heb je iemand die als marketeer werkt wel eens horen praten over linkbuilding. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van SEO (search engine optimization). Daarnaast is linkbuilding ook erg belangrijk voor de online vindbaarheid van jouw website in zoekmachines, zoals Google. Zodra concurrenten actief bezig zijn met linkbuilding en je hierop achterloopt kan het zo zijn dat je niet eens zichtbaar bent in de top 10 zoekresultaten. Voor deze blog laten we de pijlers ‘content’ en ‘techniek’ even achterwegen en focussen we ons op linkbuilding. Ik vertel je meer over wat linkbuilding precies is, hoe het werkt, waarom linkbuilding belangrijk is en of je het moet gaan uitbesteden.
Wat is linkbuilding precies?
De naam zegt het al een beetje zodra je het woord opsplitst in tweeën: link & builden. Linkbuilding is eigenlijk het bemachtigen van relevante backlinks op andere websites, die naar jouw eigen website verwijzen. Het doel hiervan is om uiteindelijk een hogere waardering van zoekmachines te krijgen. Vervolgens zullen deze zoekmachines jouw website weer (met de gebruikte keywords en linkjes) hoger in de zoekresultaten plaatsen. Er zijn twee soorten linkbuilding, namelijk kwalitatieve linkbuilding en kwantitatieve linkbuilding. Het verschil tussen de twee zit vooral in de uitvoering.
· Kwantitatieve linkbuilding
Deze vorm herkent Google aan links die eigenlijk niet relevant zijn voor jouw websites. Kwantitatieve backlinks worden dan ook wel gezien als onzichtbare en irrelevante links. De backlinks zijn daarnaast ook voornamelijk geplaatst op domeinen die niet veel doen aan het uiterlijk van de website. Toch krijgt een website hierdoor wel een hogere autoriteit. Echter weet Google inmiddels het verschil tussen kwantitatieve en kwalitatieve linkbuilding. Dit komt door de Google Penguin update. Hierdoor werkt het inzetten van alleen kwantitatieve linkbuilding niet meer, anders zouden er teveel spam websites bovenaan de zoekresultaten komen te staan. Zie hieronder twee voorbeelden van spam websites die vaak links plaatsen naar een website:
En een voorbeeld van een typische linkbuilding website die enkel gebruikt wordt voor het plaatsen van links en blogs. Je kan een linkbuilding website herkennen aan: geen contactgegevens, enkel een contactformulier, een samenwerkingen, vrienden of onze partners pagina waar 50+ links op staan.
Vaak kan je op zo een website een gastblog (linkbuilding blog) of een link plaatsen op de partnerpagina.
· Kwalitatieve linkbuilding
Kwalitatieve linkbuilding is tegenwoordig dus vele malen belangrijker. Ook hierin kan weer onderscheid gemaakt worden tussen interne links en backlinks. Backlinks zijn dus de links die verwijzen naar jouw website en die geplaatst zijn op een externe site. Een backlink wordt ook wel een externe link of inbound link genoemd. Deze links geven eigenlijk als het ware een soort waarde door naar jouw website (in de SEO-wereld noemen we dit ‘link juice’). Hoe meer kwalitatieve links je verzamelt, hoe hoger de domein autoriteit van jouw website wordt. De kwalitatieve backlink wordt geplaatst op een externe website die relevant is aan jouw eigen website.
Een linkbuilding voorbeeld: mijn eigen website gaat vooral over het bieden van informatie en templates over diverse onderwerpen binnen marketing. Ik kan vervolgens een externe website benaderen die ook in dezelfde of verwante branche zit. Een zoekmachine als Google vindt dit veel waardevoller dan een irrelevante pagina, zoals startpagina.nl. Echter heeft startpagina.nl ook een hoge domein autoriteit en kan het geen kwaad om daar ook een link op te plaatsen. Het kan namelijk redelijk lastig zijn om een link te krijgen op een relevante en waardevolle externe website.
Daarnaast is het ook erg belangrijk om interne links te implementeren op jouw website (interne linkbuilding). Interne links verwijzen naar pagina’s binnen jouw eigen website. Denk bijvoorbeeld aan links in het menu of de footer. Vaak zie ik nog terug dat er geen interne links worden gebruikt in de tekst van een pagina, terwijl je daar juist gebruik van moet maken. Dit is niet alleen fijner voor de bezoeker en de gebruiksvriendelijkheid van de site, maar ook Google kan daardoor de structuur van jouw website beter lezen.
Zie hieronder voorbeelden van kwalitatieve linkbuilding websites:
*Disclaimer: Frankwatching is geen echte linkbuilding website, maar een informatieve blog waar je een gastblog kan inkopen. Slimmeboefjes is een website dat speciaal ontwikkeld is voor betaalde gastblogs en wordt daarom gezien als een linkbuilding website.
Backlinks ruilen of inkopen?
Diverse bedrijven gebruiken verschillende manieren om te linkbuilden. De voorkomendste manier is het inkopen van backlinks en het ruilen van links met een partner. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die eigen linkbuilding websites in bezit hebben. Zodra jij ook een aanbod hebt aan websites kun je gaan ruilen met deze bedrijven. Hiervoor wordt dan geen geld gevraagd, maar je ruilt dus als het ware met elkaar. Een nadeel hiervan is dat je al gauw door het aanbod van jouw partner heen bent. Het is namelijk niet zo dat als je honderd keer een link op een externe website naar jouw website plaatst, je extra veel link juice krijgt. Google ziet dezelfde linkjes al gauw als een link naar één specifiek domein en je krijgt er geen extra hogere domein autoriteit door. Het kan zelfs zo zijn dat Google het gaat zien als spam. Zorg er daarom voor dat je nooit hetzelfde domein vaker dan drie keer plaatst op eenzelfde (externe) website.
Naast het ruilen van backlinks kan je er ook voor kiezen om links in te kopen. Deze externe websites hebben vaak een veel hogere autoriteit, echt verkeer en worden dagelijks bijgewerkt. Hier komen daardoor wel de benodigde kosten bij. Vaak zijn er partijen die dit ook voor jou uit handen willen nemen. Jij bepaalt je budget en zij kopen de backlinks bij partners in. Ik vertel je later in deze blog nog wat meer over het uitbesteden van linkbuilding.
Waarom is linkbuilding belangrijk?
Ik benoemde het al een paar keer in deze blog, maar de autoriteit van een website is een van de belangrijkste factoren die mee worden genomen door zoekmachines. Linkbuilding is dé manier om deze te verhogen. Onthoudt wel dat je linkbuilding profiel zo natuurlijk mogelijk moet zijn, want Google houdt je in de gaten! Om een natuurlijk linkbuilding profiel te krijgen is het handig om vooraf een linkbuilding analyse uit te voeren. Je kijkt bij deze analyse naar het backlinkprofiel van de belangrijkste concurrenten en de concurrentie in de SERP. Op basis daarvan kan je zelf een strategie gaan bedenken. Een combinatie van kwalitatieve als kwantitatieve linkbuilding mag hierbij natuurlijk ook niet ontbreken. Denk ook aan de periode waarin je de backlinks verkrijgt, het moet een natuurlijk maandelijks proces zijn.
Tools die handig zijn voor linkbuilding
Linkbuilding uitvoeren kan bijna niet zonder gebruik te maken van tools. Daarnaast gaf ik hierboven al aan dat het opstellen van een linkbuilding plan erg belangrijk is. Je gaat eerst kijken naar jouw eigen linkprofiel en vervolgens naar die van je concurrenten. Om deze profielen zichtbaar te krijgen zijn er een aantal tools die zeer handig zijn om te gebruiken. Ik neem er hieronder enkele met je door:
– Majestic SEO
Dit is een linkbuilding tool die inzicht geeft in diverse zaken, zoals:
· De hoeveelheid backlinks die jouw website heeft
· Het aantal backlinks die concurrenten hebben
· Welke backlinks gebruikt worden
· De anchors van deze backlinks
· Je krijgt ook inzicht over de Trust Flow & Citation Flow
De Trust Flow en Citation Flow zijn metrics van Majestic SEO. Deze metrics geven de kwaliteit van de backlinks aan.
Majestic SEO is niet gratis, maar je krijgt er wel veel voor terug. Er wordt namelijk een grote hoeveelheid informatie ingewonnen voor jou persoonlijk. Hieronder een voorbeeld de Majestic SEO toolbar:
– MOZ Link Explorer
De MOZ Link Explorer is ook een tool die informatie geeft over het backlinkprofiel van jouw website. Het werkt eigenlijk hetzelfde als de Majestic SEO tool. Echter heeft MOZ ook een handige linkbuilding extensie. Dit is de MOZBar extensie. Met deze extensie heb je direct inzicht in de domeinwaarde van jouw website, maar ook in die van concurrenten. De metrics die MOZBar in het leven heeft geroepen zijn de DA (domain authority) en PA (page authority). Deze metrics geven de autoriteit van het gehele domein en de pagina aan.
– Ahrefs
Ahrefs is dé tool om inzicht te krijgen in de verkregen backlinks. Een volledig uitgewerkte backlinkprofiel waarbij je ook weer de domein autoriteit kan terugvinden. Check welke links jouw website heeft verkregen en welke links er zijn verloren. Ook kan je zien welke websites er linken naar de concurrenten en niet naar jou. Kortom: linkbuilden wordt een stuk makkelijk met Ahrefs. Daarnaast biedt deze linkbuilding tool ook informatie voor de andere pijlers: technische SEO en content. Het is dus eigenlijk een tool met meerdere functies. Je had het denk al wel geraden, maar je betaald daar natuurlijk wel weer wat meer voor. Echter heb je dan wel een tool die je als maatstaf kan gebruiken voor meerdere zaken. Gelukkig biedt Ahrefs ook een gratis tools aan waarbij je de autoriteit en backlinks kan controleren.
Linkbuilding uitbesteden
Veel bedrijven besteden linkbuilding werkzaamheden uit. Er zijn namelijk ondernemingen die dit kunnen oppakken. Deze bedrijven hebben vaak een groot partner bestand en hebben goed contact met deze mensen. Hierdoor nemen ze al het werk uit handen en kopen de backlinks voor je in. Je kunt natuurlijk ook zelf beginnen met linkbuilding, maar dan moet je wel je netwerk gaan gebruiken. Er zijn namelijk maar weinig gratis linkbuilding websites waar je backlinks op kunt plaatsen. Zodra je in je eigen netwerk mensen kent die eigen websites bezitten kun je gaan link ruilen (je moet zelf dan natuurlijk ook wel een aantal websites in bezit hebben). Echter kan het voor de toekomst dan wel een idee zijn om een bedrijf in te huren. Zij kunnen backlinks plaatsen op grote en relevante externe websites. Daarnaast schrijven ze ook de linkbuilding blogs. Bedrijven bieden vaak verschillende linkbuilding pakketten aan waardoor de kosten ook flink kunnen verschillen. Staar je dus niet blind op een prijs die wordt aangeboden.
Enkele voordelen om linkbuilding uit te besteden:
· Het werk wordt uit handen genomen
· Bedrijven die hierin gespecialiseerd zijn hebben een groot partner bestand waar ook vaak internationale blog websites in staan.
· Er wordt een uitgebreide linkbuilding analyse voor je uitgevoerd
· Zij hebben vaak de tools in huis die nodig zijn voor linkbuilding
Nadelen die er bij kunnen komen kijken:
· Het kost geld. Een linkbuilding blog op Slimmeboefjes kost rond de € 140,- en een gastblog op Frankwachting kan al snel € 500,-+ kosten.
· Je moet de bedrijven goed blijven controleren
· Je hebt niet de algehele controle over het linkbuilding proces
Je bent inmiddels aangekomen bij het einde van deze blog en ik hoop dat het nu duidelijk is wat linkbuilding precies inhoudt en waarom het nou zo belangrijk is voor jouw website. Mocht je nog verdere vragen hebben kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen!
Vanaf kleins af aan lees ik al redelijk wat boeken. Mijn passie voor schrijven ontdekte ik tijdens mijn studie. Ik hou ervan om continu nieuwe dingen te leren en is content schrijven daar dé manier voor. Daarom mag ik mijzelf een echte content marketeer noemen 😉