Voor heel wat mensen is een keuze maken in studie of carrière erg lastig. Vaak ben je nog erg jong als je moet kiezen tussen diverse studies. Daarnaast krijg je misschien ook niet gelijk het niveau mee vanuit de middelbare school, die voor jouw studie van belang is. Gelukkig hoef je je daar niet al te veel zorgen om te maken, omdat er verschillende wegen naar Rome leiden. Als je echt iets wilt, dan kom je er wel! Nog niet heel lang geleden zijn er verschillende studies opgericht die zich focussen op marketing (of een deel daarvan). Echter krijg ik vaak de vraag: hoe ben je een SEO expert geworden? Daar heb ik natuurlijk een antwoord op, maar het is niet per se het enige goede antwoord. Wil je graag een expert worden op het gebied van SEO, maar weet je niet helemaal waar je moet beginnen? Dan ben je aan het juiste adres! Ik leg je in deze blog haarfijn uit wat SEO precies is en hoe jij uiteindelijk een uitstekende SEO specialist kunt worden.
Wat is een SEO specialist precies?
Laten we eerst bij de makkelijkste vraag beginnen: wat is zoekmachine optimalisatie, ofwel SEO? Als je als SEO expert gezien wilt worden, is het natuurlijk belangrijk dat je de betekenis van SEO weet. SEO (afkorting voor Search Engine Optimization) is kort gezegd het optimaliseren van websites, zodat ze uiteindelijk hoger belanden in de zoekmachines. Voorbeelden van zoekmachines zijn bijvoorbeeld Google en Bing. Echter is Google wel de belangrijkste, omdat de meeste mensen Google als standaardbrowser gebruiken. Maar waarom is SEO dan zo van belang? Nou misschien heb je het zelf al eens opgemerkt dat zodra je iets opzoekt in Google, je niet verder kijkt dan pagina 1 in de zoekresultaten. Helaas belandt een website niet zomaar op de eerste pagina, hier is veel werk voor nodig.
SEO wordt dan ook opgesplitst in drie belangrijke pijlers: techniek, content en linkbuilding. De techniek is als het ware de achterkant van een website. Denk bijvoorbeeld aan alle codes, structuur en de laadsnelheid. Zodra dit niet op orde is, kan er veel mis gaan. Zo wordt je website al snel door Google gezien als een matige of zelfs slechte website. Dit heeft weer invloed op je plek in de zoekresultaten. De kwaliteit van content is ook belangrijk voor een website. Content kan gezien worden als tekst, maar ook als bijvoorbeeld afbeeldingen en video’s. De content moet inspelen op de specifieke zoekopdrachten van de doelgroep. Tot slot is linkbuilding; dit gaat over de autoriteit van een website. De autoriteit van een website wordt gegeven in een score van 0 tot 100. Hoe hoger je score is, hoe hoger de autoriteit van de website. De score wordt hoger naarmate je begint met linkbuilding. Linkbuilding is het verkrijgen van linkjes van externe websites die leiden naar de website in bezit. Op die manier bouw je een linkprofiel. Hierbij moet je natuurlijk wel rekening houden met de kwaliteit van de linkjes. Deze links ook wel backlinks worden door zoekmachines gezien als waarderingen van andere websites.
De belangrijkste werkzaamheden op een rij:
- Het aandachtig analyseren van websites (vaak werkt een SEO specialist voor meerdere bedrijven)
- Opstellen van verschillende SEO analyses (techniek, content en autoriteit)
- Optimaliseren van de bestaande inhoud van de website
- Instellen van belangrijke software, zoals Google Analytics, Search Console en plugins
- Het analyseren en begrijpen van de data om zo weer tot nieuwe inzichten te komen.
- Maandelijkse rapportages opstellen over nieuwe bevindingen
- Nieuwe content schrijven en toevoegen aan de website (gericht op het zoekgedrag, hiervoor voer je een uitgebreid zoekwoordenonderzoek voor uit)
- Het opstellen van een natuurlijk backlinkprofiel
- Conversie optimalisatie
- Accountmanagement; regelmatig in contact komen met de klant om de resultaten te bespreken, verantwoorden van bepaalde beslissingen en nieuwe strategieën presenteren.
Skills die belangrijk zijn als zoekmachine specialist
Ik heb hierboven de belangrijkste werkzaamheden kort toegelicht. Om deze werkzaamheden uit te voeren zijn wel een aantal belangrijke skills nodig. Het betekent niet gelijk dat als je bepaalde skills nog niet goed onder de knie hebt, je geen goede SEO specialist bent. Je kunt je namelijk altijd ontwikkelen op verschillende soorten vaardigheden. Daarnaast is het wel fijn om enkele skills te bezitten, zodat je je wat sneller zelfverzekerd voelt in de ‘marketingwereld’. We splitsen ze op in: vaardigheden en persoonlijke skills:
Algemene vaardigheden: er is al een aantal keer onderzoek gedaan naar de belangrijkste vaardigheden als SEO specialist. Zo is het belangrijk dat je overweg kan met verschillende data tools en de data ook kunt lezen en rapporteren. Daarnaast is het van belang dat je je kunt verdiepen in de doelgroep van de opdrachtgever en op basis daarvan een zoekwoordenonderzoek opstelt (het liefst per klantfase). Op basis van het keyword research is het belangrijk dat je redelijk goed content kunt schrijven. Sommige bedrijven huren hier nog aparte copywriters voor in, maar als SEO specialist is het wel van belang dat je het content gedeelte redelijk onder de knie hebt. Het begrijpen van technische onderdelen is ook een prioriteit. Hiervoor moet je vaak veel informatie lezen en vervolgens gaan oefenen, anders ben je het al snel weer vergeten. Als je een SEO specialist bent en ook verschillende scripttalen kent (zoals JavaScript, HTML en CSS) heb je zeker een streepje voor. Echter gaat dit vaak richting web development.
Persoonlijke skills: er zijn enkele persoonlijke skills die handig zijn om te ontwikkelen zodra je als SEO specialist wilt beginnen. In de praktijk heb ik gezien dat het belangrijk is dat je resultaatgericht en analytisch bent. Je bent namelijk continue bezig met website optimalisaties. Oog voor detail mag hier niet bij ontbreken, omdat kleine bevindingen kunnen leiden naar grote positieve gevolgen. Als je een master bent in communiceren en presenteren heb je een voorsprong, omdat je dit vaak moet doen voor klanten tijdens maandrapportages en andere meetings. Als je het zo weet te vertellen dat de klant alles begrijpt (SEO heeft nou niet de makkelijkste begrippen), dan ben je zeker een expert op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Ook begrijpen niet alle klanten dat SEO eerst een investering is voordat het wat oplevert. Je kan soms maanden of zelf een jaar bezig zijn totdat de gewenste keywords op positie 1 staan. En probeer dat maar uit te leggen aan een klant die maandelijks veel geld uitgeeft aan SEO. Tot slot is het ook belangrijk dat je nieuwsgierig en leergierig bent. Er veranderen namelijk dagelijks genoeg dingen als het gaat om zoekmachines en SEO.
Welke achtergrond heb je nodig voor SEO?
Hier is eigenlijk niet een goed antwoord voor. Het zit namelijk zo: er is geen enkele opleiding die je kan verzekeren dat je alleen door die opleiding een SEO expert kan worden. Desalniettemin is het wel handig als je bepaalde kennis op kan doen tijdens je studie over (digitale) marketing. Dit betekent niet gelijk dat je gehele studie over marketing moet gaan. Bepaalde vakken zijn ook al handig. Ook een ICT opleiding kan super handig zijn, omdat je op die manier meer leert over de techniek van een website. Affiniteit met online marketing is natuurlijk wel belangrijk. Ik spreek regelmatig collega’s die een vooropleiding hebben gedaan in bijvoorbeeld Commerciële Economie, Creative Business, Ondernemerschap & Retail Management en Communicatie. Staar je hier vooral niet blind op, want ik ken ook collega’s die opleidingen hebben gevolgd als Tourism Management.
Het is vooral belangrijk dat je graag meer wilt leren over SEO, dan weet ik zeker dat je er komt. Wat ook handig kan zijn is een stage, cursus of een traineeship volgen. Op die manier wordt je goed begeleid en worden alle aspecten van SEO uitgebreid aan je uitgelegd. Daarnaast kun je ook direct oefenen. Het fijne aan een HBO studie in de richting van marketing is je dat al vaker stages heb moeten lopen. Op die manier voel je je iets zelfverzekerder zodra je wilt gaan solliciteren op een SEO functie.
Tips om meer over SEO te leren
Het is natuurlijk fijn om een duidelijk startpunt te hebben, daarom geef ik je maar al te graag verschillende tips die je kunnen gaan helpen bij het leren over zoekmachine optimalisatie. Je kunt zelfs direct aan de slag na het lezen van deze blog!
Google Analytics Academy volgen
Wat erg fijn is, is dat Google een Google Analytics Academy aanbiedt. Je hebt hier gradaties in van eenvoudig voor beginners tot moeilijk voor pro’s. Je kunt gemakkelijk stoppen in de training en een andere dag weer verder gaan waar je gebleven bent. Je hoeft dus niet in een keer de cursus af te ronden. Het is een uitgebreide cursus, dus neem er vooral de tijd voor. Sommige onderdelen zul je snel doorheen gaan, maar er zitten ook enkele tussen die echt veel concentratie vragen. Uiteindelijk kun je ook een certificaat behalen. Zorg er dus voor dat je er echt even voor gaat zitten!
Wegwijs worden in Google Search Console
Google Search Console (GSC) is net zoals Google Analytics erg belangrijk voor SEO. Daarom is het belangrijk om deze tool te begrijpen. Er zijn genoeg video’s online die je meer vertellen over de tool en wat je er allemaal mee kan. Je begint met de basis video’s, maar vervolgens kun je al gauw veel dieper op de stof ingaan. Hierdoor leer je ook meer over hoe huidige SEO specialisten de tool gebruiken voor hun klanten.
Ahrefs Academy afronden
Ahrefs is een handige SEO tool, die ook ik dagelijks gebruik. Ahrefs geeft inzicht in verschillende onderdelen van een website. Daarnaast geeft het een duidelijk overzicht over de fouten in de website die geoptimaliseerd moeten worden. In de Ahrefs Academy leer je hier heel veel over. Eigenlijk elke collega van mij heeft deze gratis cursus gevolgd!
Opzetten van een eigen website om te oefenen
Dit klinkt misschien een beetje gek, maar dit is de handigste manier om SEO te leren in de praktijk. Wanneer je aan de slag gaat als SEO specialist werk je immers ook aan websites van klanten. Maak bijvoorbeeld een WordPress website aan en begin met het opmaken van de website. Hij hoeft er natuurlijk niet professioneel uit te zien, omdat webdesign weer een andere tak is in marketing. Echter is een stukje webdesign wel handig om onder de knie te hebben, zodat je later je collega’s van webdesign of de webdesigner van de klant beter begrijpt. Daarnaast is het ook natuurlijk een handige skill om te hebben. Je kunt bijvoorbeeld een template kiezen en vervolgens wat gaan sleutelen aan de opmaak. Zodra je tevreden bent met de opmaak kun je gaan starten met het verbeteren van de techniek en content op de website. Dit vergt veel tijd en je hebt het eigenlijk ook nooit af (dit merk je vanzelf wel). Sluit Google Analytics en Google Search Console erop aan en ga kijken wat er gebeurd. Vraag bijvoorbeeld vrienden en familie om de site te bezoeken en op bepaalde links te klikken. Vervolgens kun je op basis van wat je geleerd hebt in de Ahrefs Academy kijken wat je kunt gaan verbeteren. Ik adviseer om vooral met het gratis Ahrefs account te werken, omdat een lidmaatschap erg duur is. Ook kan je gratis gebruik maken van de tool Screaming Frog om je website te analyseren.
Investeren in een SEO cursus
Ik heb het er hierboven al kort even over gehad, maar investeren in een cursus kan erg goed uitpakken. Het kan soms alleen lastig zijn om de juiste cursus te kiezen voor SEO, omdat er tegenwoordig erg veel bestaan. Zowel offline als online zijn er cursussen te volgen die je wegwijs maken in de SEO wereld. Daarnaast kun je ook kiezen tussen diverse cursussen binnen SEO. Kies bijvoorbeeld voor een training copywriting, als je wat meer wilt leren over content schrijven voor een bepaalde doelgroep. Of ga voor een cursus data tooling, hier leer je weer meer over verschillende tools die gericht zijn op data en hoe je dit vervolgens goed kunt aflezen en rapporteren. Gelukkig kan Kikicode je hier in de toekomst ook bij gaan helpen. We zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van een uitgebreide SEO cursus. Kikicode wilt je namelijk helpen om je op te leiden tot een waardevolle SEO specialist. We zijn er nog druk mee bezig, maar zodra hij ready to go is, geef ik je een seintje! Nog even geduld dus 😉.
Met bijna 4 jaar ervaring als SEO specialist, deel ik graag mijn kennis over de 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie. En ook hoe de andere online marketing kanalen ingezet kunnen worden om online succes te behalen 🙂