Technische analyse afbeelding Kikicode

Technische SEO bij een nieuwe website

Leestijd: 5 minuten

Bij het bouwen van een nieuwe website komt veel kijken. Zo wil je dat het design van de website matcht met de merkessentie van jouw bedrijf en dat de content geschreven is in de taal van de doelgroep. Echter zie ik vaak in het werkveld dat er bij webdesign/development nog weinig wordt gedaan met de pijlers van SEO. In deze blog wil ik je dan ook graag meer vertellen over het verband tussen het bouwen van een nieuwe website en de pijler techniek van SEO.

Het verband tussen techniek en een nieuwe site

Laten we beginnen bij de start van het bouwen van een nieuwe website. Je hebt bepaalde pagina’s die je wilt aanmaken en je hebt een idee over de lay-out van de totale website. Het eerste wat er dan vaak gedacht wordt, is om zo snel mogelijk te beginnen met het creëren van een nieuwe site.

Desalniettemin is het handiger om vanaf het begin al SEO-werkzaamheden te implementeren, dit scheelt je namelijk heel veel tijd voor in de toekomst. Als je website namelijk eenmaal gebouwd is, zijn aanpassingen aan de site erg gevoelig. Je kunt bijvoorbeeld niet zomaar de URL-structuur veranderen na een half jaar, want dan verlies je alle waarde van de vorige URL. In de volgende paragrafen neem ik je dan ook maar al te graag mee in de technische onderdelen waar je naar moet kijken bij het bouwen van een nieuwe website.

Een heldere URL-structuur

Als je bij het bouwen van de website er alvast voor zorgt dat de URL’s logisch opgebouwd zijn, scheelt dat je veel extra werk later. Ik zie namelijk nog vaak terug dat er in URL’s gekke tekens worden gebruikt. Daarnaast zijn URL’s ook regelmatig veels te lang. Een website wordt veel beter vindbaar zodra je de geschikte zoektermen gebruikt in de URL-structuur. Gebruik dus geen tekens als ?,:,/ en item=456, want dit zegt niks over de pagina zelf. Wat werkt er dan wel? Ik gebruik mijn website als voorbeeld:

/zoekmachine-optimalisatie/
/zoekmachine-optimalisatie/technische-seo/

of

/kennisbank/
/kennisbank/tips/
/kennisbank/tips/technische-seo-nieuwe-website

Het is belangrijk om als webdesigner juist de URL-structuur alvast goed op te bouwen, want je kunt later niet zomaar een URL veranderen. Waarom niet? zul je misschien wel denken. De reden is best eenvoudig: zodra een URL wordt gewijzigd, verander je het gehele adres van een landingspagina. Hierdoor raakt Google ook deze pagina kwijt. Een compleet gewijzigde URL moet dus opnieuw zijn waarde gaan opbouwen. Soms ontkom je er natuurlijk niet aan om later een keer een URL te wijzigen. Dit kan middels het instellen van een redirect. Hierdoor worden bezoekers en zoekmachines die terechtkomen op de oude pagina, doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Echter wil je ervoor zorgen dat dit niet te veel voorkomt op je website.

Zorg voor een goede opbouw van het menu en de footer

Ten eerste is het goed om te begrijpen hoe een pagina precies is opgebouwd. Een landingspagina bestaat uit meerdere delen. Zo heb je een header, footer en de inhoud (de content). De header is als het ware het ‘hoofd’ van de pagina en bevindt zich bovenaan de pagina (inclusief het menu). De footer is juist zichtbaar onderaan de pagina. De header en footer staan altijd vast en zijn dan ook terug te vinden op alle andere pagina’s van de site.

Voordat je het menu gaat indelen, is het belangrijk om eerst na te gaan welke onderdelen belangrijk zijn voor jouw website. Je wilt namelijk geen onnodige pagina’s plaatsen in het menu, zoals een privacy statement. Die zou je bijvoorbeeld weer kunnen plaatsen in de footer. Zorg ervoor dat je duidelijke navigatie titels gebruikt in het menu, zodat website bezoekers direct weten waar ze moeten zijn. De items in het menu moeten dus beschrijvend zijn. Daarnaast is het essentieel om je totale menu op te delen in een soort boomstructuur. Op die manier weet je zelf ook waar je een nieuwe pagina moet plaatsen als die wordt aangemaakt. Het omgooien van een menu kost veel tijd en energie zodra je website al veel nieuwe pagina’s bevat.

In de footer heb je net wat meer ruimte dan in de header/menu. Hier kan je je contactgegevens plaatsen en belangrijke extra zoekwoorden. Ook links naar pagina’s als “over ons” en “algemene voorwaarden” kan je hier plaatsen. Dit zorgt ervoor dat je interne linkstructuur optimaal is.

Voorbeeld footer & header

Footer Kikicode
Header menu kikicode

Voorkom duplicate content met canonicals

Op een website is het vaak lastig om dubbele content te vermijden. Denk bijvoorbeeld aan pagina’s die aangemaakt zijn voor zoekmachine advertenties. Gelukkig is het redelijk eenvoudig om duplicate content te tackelen door het instellen van canonicals. Soms vergeten websitebouwers dat canonicals ook nodig zijn bij een pagina die via verschillende URL’s te bereiken is, zoals:

De URL’s hierboven verwijzen allemaal naar mijn homepagina. Hoewel de URL’s anders zijn, ziet een zoekmachine dit als duplicate content. Zodra je een website bouwt kan je de verschillende pagina’s/URL’s alvast naast elkaar neerleggen en vergelijken. Uit de pagina’s die dezelfde content bevatten kies je er één die het belangrijkst is. Op de andere URL’s plaats je vervolgens een canonical naar de belangrijkste pagina, in dit geval: https://kikicode.nl/

Robots.txt – sluit filters uit

Met het robots.txt bestand kan je aangeven wat een zoekmachine wel of niet mag bezoeken van je website. In het werkveld zie ik vaak dat bij het bouwen van een website de filters niet worden uitgesloten in het robots.txt bestand. Filters worden voornamelijk gebruikt voor het gemak van de websitebezoekers. De filters zorgen ervoor dat de bezoekers eenvoudig kunnen filteren en niet honderden producten moeten langsgaan. Denk bijvoorbeeld aan filters op kleur, maat en prijs.

Helaas zorgen filters vaak voor veel diverse pagina’s. Er zijn vaak meerdere filters aanwezig, waardoor er oneindig veel nieuwe URL’s gemaakt worden. Vervolgens worden al deze URL’s weer gevonden door de zoekmachines en gezien als duplicate content. Daarnaast nemen deze URL’s redelijk veel van je crawl budget op. Het is dus erg cruciaal om de filters uit te sluiten in het robots.txt bestand. Je hoeft niet alle filters uit te sluiten, maar zorg ervoor dat alle filters uitgesloten worden die niet veel toevoegen of naar gezocht worden door de doelgroep. Het uitsluiten van filters kan er bijvoorbeeld zo uitzien:

Disallow: /*kleur=
Disallow: /*prijs=
Disallow: /*maat=

Stel het SSL-certificaat in

Zodra je een website bouwt is het eigenlijk cruciaal om een SSL-certificaat in te stellen. Dit SSL-certificaat kan je herkennen aan het groene slotje. Dit certificaat zorgt ervoor dat je website veel veiliger is om te gebruiken. SSL is de naam voor het totale TLS-protocol dat gebruikt wordt om inkomende internetverkeer te beveiligen. Door het instellen van het SSL-certificaat laat je zien dat je geeft om de veiligheid van de site en de privacy van de verschillende websitebezoekers. Daarnaast telt het certificaat ook steeds meer mee in de zoekresultaten van Google, een win-win situatie!

Maak een unieke 404 pagina aan

Niks is vervelender voor een bezoeker van je website dan belanden op een 404-pagina. Het betekent namelijk dat de bezoeker een error krijgt op de pagina waarnaar hij op zoek is. Tegenwoordig zijn er gelukkig genoeg verschillende manieren om een 404 pagina in te richten. Plan daarom tijdens het bouwen van je nieuwe website tijd in om deze pagina te maken. Zorg ervoor dat de pagina origineel, duidelijk en iets wat humoristisch is. Daarbij is het belangrijk dat de pagina een link naar de homepagina en menu bevat. Een zoekfunctie erbij maakt het voor de bezoeker nog gemakkelijker om iets anders op te zoeken. Voorbeelden van ijzersterke 404-pagina vind je op Bol.com, De Bijenkorf of Coolblue.

Voordat je website live gaat kan je een korte technische scan uitvoeren. Als je dat doet weet je zeker dat je nieuwe website helemaal SEO techniek proof is! Hoe je dit precies moet doen heb ik al eens eerder voor je uitgeschreven in een blog over de onderdelen van een technische analyse.

Kiara K
Kiara KargEigenaar van Kikicode> & SEO specialist bij Chase Marketing

Met bijna 4 jaar ervaring als SEO specialist, deel ik graag mijn kennis over de 3 pijlers van zoekmachine optimalisatie. En ook hoe de andere online marketing kanalen ingezet kunnen worden om online succes te behalen 🙂