Webdesign

De onderdelen van webdesign

Website structuur in kaart brengen

Huisstijl ontwikkelen

Landingspagina's maken

Wat is webdesign?

Op het internet zijn er ontelbaar veel websites te vinden, van corporate websites tot aan webshops en blogposts. Al deze websites zijn ontworpen door een webprofessional. Een webprofessional geeft een website vorm en zorgt ervoor dat de website technisch goed werkt. Binnen webdesign zijn er twee soorten professionals namelijk een webdesigner (front-end) en een webdeveloper (back-end). Een webdesigner zorgt ervoor dat het design van de website er aantrekkelijk uitziet voor bezoekers en richt zich volledig op de vormgeving van de website en een developer zorgt ervoor dat de website goed werkt.

Waarom is webdesign zo belangrijk?

Elk bedrijf of website eigenaar wil graag dat zijn website zoveel mogelijk bezoekers trekt en conversies oplevert. De vormgeving en de werking van de website kunnen daaraan bijdragen. Stel dat je een website wil openen en de website laadt heel erg lang, dan is de kans groot dat je de website wegklikt. Of als een website qua layout en kleur er niet mooi uitziet en je niet goed kan navigeren, dan verlaat je de website ook snel. Een webdesigner en developer lossen dit soort problemen op door de website goed te laten werken en vorm te geven. 

 

Daarnaast is een website een soort visitekaartje voor een bedrijf. Een mooi ontworpen website kan het merk en bedrijf beter naar buiten brengen. Dit zal potentiële klanten ook een beter beeld geven bij het bedrijf wat kan leiden tot meer bezoekers en meer conversies

 

Een mooie en goed werkende website is tegenwoordig niet alles. De vormgeving van een website is trendgevoelig. Dat houdt in dat een design van een website het ene jaar heel populair kan zijn bij de doelgroep en het jaar daarop niet meer. Daarom moet een webdesigner constant de website optimaliseren en op de hoogte zijn van de trends.

webdesign laptop

Wat valt onder webdesign?

Om een website aantrekkelijk te maken voor bezoekers en goed te laten werken is het belangrijk om te weten welke onderdelen er onder webdesign/ development vallen:

Homepage en landingspagina’s 

De meeste bezoekers zullen via de zoekresultaten of een directe zoekopdracht op de homepage van je website belanden. Dit is de eerste pagina die een bezoeker ziet, je kan het daarom als een eerste indruk zien. Op de homepage moet het duidelijk zijn wat voor bedrijf er achter de website zit en wat het doel van de website is. Daarnaast moet er op de homepage de belangrijkste pagina’s staan zodat bezoekers binnen 1 klik deze pagina kunnen bezoeken. Ook de inrichting van de categorie en subcategorie landingspagina’s moeten aantrekkelijk en duidelijk vormgegeven worden om de aandacht van de bezoeker zolang mogelijk vast te blijven houden en ervoor te zorgen dat ze een conversie maken.

 

Vormgeving en content 

Bij het ontwerpen van de website is het belangrijk dat er goed nagedacht wordt over het kleurgebruik, typografie en de visuele elementen. Een te groot of onduidelijk lettertype kan een negatieve gebruikerservaring veroorzaken evenals het kleurgebruik. Kies daarom kleuren uit die niet te fel zijn en goed passen bij de identiteit van het bedrijf. Wil je veel gebruik maken van afbeeldingen of animatie? Zorg er dan voor dat het niet te afleidend is en op de juiste plek op een pagina staat. Verder is content op een website ook essentieel voor een goede gebruikerservaring. De content moet niet alleen relevant en informatief zijn maar ook passen in het design van de pagina. Een hele lap content is namelijk niet interessant om te lezen maar kleine stukjes tekst met een filmpje of afbeelding in het midden wel. 

 

Navigatie

De navigatie van een website is één van de belangrijkste onderdelen, zeker wanneer een website veel pagina’s heeft. Een bezoeker moet zich makkelijk kunnen navigeren door de website. Dit houdt in dat de menubalk duidelijk ingericht moet zijn zodat de bezoeker binnen een paar klikken op de gewenste pagina terecht komt. Tevens kan je de bezoeker helpen door relevante interne links in de content te plaatsen en om gebruik te maken breadcrumbs en een footer. Een goede menu en URL-structuur dragen ook bij de navigatie op de website. Dit soort zaken zal een webdeveloper meenemen bij het maken van pagina’s. 

macbook with wordpress

Hoe kan webdesign bijdragen aan SEO?

Wanneer een website qua design er goed uitziet en ook goed werkt, zal dit zowel bij bezoekers als zoekmachines vertrouwen opwekken. Zoekmachines kunnen de website dan belonen door het een betere positie in de zoekresultaten te geven. Natuurlijk ligt dit niet alleen aan het design van de website maar is de content, techniek en het aantal verwijzingen ook belangrijk. Deze drie pijlers in combinatie met een mooi design kunnen zorgen voor sterke positie in de zoekresultaten en meer bezoekers. 

 

Door een website steeds te optimaliseren zullen zoekmachines door hebben dat de website vernieuwd wordt en relevant blijft voor het onderwerp waar de website op gevonden wil worden.