Zoekmachine adverteren

De voordelen van SEA

Snelle resultaten

Inzicht in de resultaten

Snelle vindbaarheid

Wat is SEA?

Bij zoekmachine machine adverteren, ook wel Search Engine Advertising (SEA) genoemd, maak je betaalde advertenties voor jouw website die moeten leiden tot meer bezoekers en uiteindelijk leads. Adverteren op Google is perfect om je online vindbaarheid te vergroten. Met je website een hoge positie in de organische (onbetaalde) zoekresultaten verkrijgen, kost maanden tijd en met SEA kan je binnen een no-time bovenaan staan.

 

De advertenties verschijnen wanneer bezoekers zoekwoorden in zoekmachine intypen. Als adverteerder kies je zelf uit op welke zoekwoorden je gevonden wil worden. Wanneer een bezoeker heeft geklikt op de advertentie dient de adverteerder te betalen. 

 

In Nederland worden advertenties bovenaan de organische zoekresultaten vertoond, hierdoor is de kans dat een bezoeker op jouw resultaat klikt groter dan als ze op een organisch resultaat klikken. In andere landen kunnen de advertenties ook aan de zijkant van de zoekresultaten vertoond worden. Ook kan de vorm van de advertentie in Nederland verschillen met het buitenland. Het is namelijk mogelijk om naast tekstadvertenties ook mobiele advertenties, banners en videoadvertenties te maken alleen worden deze niet getoond in de Nederlandse zoekresultaten. De gebruikelijke advertentie in Nederland is een tekstadvertentie. 

 

Schermafbeelding 2021-11-15 om 20.20.25

Hoe werkt zoekmachine adverteren?

Waar je bij SEO (zoekmachine optimalisatie) geduld moet hebben tot je resultaat ziet, is dat bij SEA een ander verhaal. Met het adverteren op Google sta je al snel bovenaan waardoor je meer relevante bezoekers op jouw website krijgt. Je ziet direct resultaat voor de inspanningen die je heb gedaan. Echter is het niet zo dat als je een advertentie plaatst de advertentie ook daadwerkelijk getoond wordt. Google beoordeelt de advertenties op basis van relevantie en bepaalt zelf of de advertentie weergeven wordt. Om SEA in te zetten kan er gebruikt gemaakt worden van het eigen advertentieplatform van Google genaamd Google AdWords. Behalve Google AdWords kan je gebruik maken van BingAds voor betaalde advertenties op Bing. 

 

Wie met zoekmachine adverteren aan de slag gaat, zal geheid de term pay-per-click ook wel PPC te horen krijgen. PPC houdt in dat er voor elke klik op een advertentie een vast bedrag betaald moet worden. Het bedrag is afhankelijk van de populariteit van het zoekwoord en de advertentie. Als adverteerder kan je zelf bepalen wat je maximale budget voor de uitgaven van een advertentie is per dag. Is het budget bereikt? Dan zal de advertentie niet meer weergeven worden. Tevens kan je zelf bepalen wanneer en op welke tijden je wil dat de advertentie verschijnt. 

 

Wanneer je aan de slag gaat met het uitzoeken van interessante keywords dan kan je via Google Keywordplanner inzichtelijk maken wat de PPC van het keyword is. Naast Keywordplanner kan je ook gebruik maken van Google Trends, hier kan je de trending keywords van de hele wereld zien. Als je wil adverteren op Bing dan kan je de Bing Keyword Research tool gebruiken. 

Google AdWords

Wat kan je met SEA bereiken?

Via het advertentieplatform Google AdWords kunnen advertenties gemaakt worden. Het advertentiesysteem maakt gebruik van een veilingsysteem waarbij adverteerders kunnen bieden op een advertentie plek in Google. Op basis van zoektermen, zoekwoorden, doelgroep en andere criteria kan er geboden worden. Omdat Google graag de beste resultaten wil aanbieden, kijken ze naar de kwaliteit en relevantie van de advertentie. Daarnaast bespaar je ook kosten door de advertentie zo goed mogelijk te optimaliseren. 

 

Naast het maken van de zoekmachine advertenties kan je ook de resultaten via Google AdWords meten. Dit is eigenlijk het belangrijkste onderdeel. Je wil namelijk wel kunnen weten of een advertentie klikken of leads oplevert. Via de resultaten kan je gaan spelen met verschillende keywords om te kijken welk keyword het beste werkt en dus de meeste conversies oplevert. 

 

Het voordeel van het adverteren op Google is dat je inzicht hebt tot in de kleinste details. Denk aan de aantal kliks, conversies, maar ook bijvoorbeeld de regio waar de mensen vandaan komen die op jouw advertentie klikt of hoe oud deze groep is. Dit is allemaal nuttige informatie die je verzameld. Daarnaast kan je de inspanningen en de opbrengsten makkelijk tegen elkaar afwegen. Kortom: je weet precies wat het oplevert. 

Werken met Google Analytics