Zoekmachine optimalisatie

De onderdelen van SEO

Technische SEO

Linkbuilding

SEO copywriting

Wat houdt zoekmachine optimalisatie in?

Search Engine Optimization (SEO), ook wel zoekmachine optimalisatie, is het optimaliseren van een website voor de organische zoekresultaten. De organische zoekresultaten zijn de zoekresultaten die men krijgt na het opzoeken van hun zoekopdracht. In tegendeel tot SEA is het doel van SEO organisch beter vindbaar te worden in de zoekmachines en zo meer organische bezoekers naar je website te trekken. Bij SEA betaal je om bovenaan in Google te staan en bij SEO optimaliseer je zo je website dat je website hoog rankt in Google. Zoekmachine optimalisatie bestaat uit 3 pijlers: content, techniek en autoriteit opbouwen.

serp resultaten

Het verschil tussen een advertentie en een organisch zoekresultaat.

working behind laptop

1. Content

Content wordt gezien als een belangrijke pijler van SEO. Is jouw content niet op orde? Dan kan Google de zoektermen niet koppelen aan jouw website. Google gebruikt namelijk de tekst op jouw website om zoekopdrachten te koppelen zodat relevante bezoekers jouw website bezoeken en de informatie kunnen vinden waar zij naar op zoek zijn. Bij het schrijven van content is het belangrijk om zoekwoorden te gebruiken die te maken hebben met een bepaalde zoekopdracht. Staan deze woorden ook op de juiste plek? Dan scoor je hoger in Google.

 

Let er wel op dat je het niet overdrijft met zoekwoorden. Als je het te veel gebruikt kan het onnatuurlijk en spammerig overkomen. Dit is iets waar Google niet van houdt. Verder kan je je focussen op populaire zoekwoorden met een hoog volume of zoekwoorden die minder populair of minder specifiek zijn, ook wel longtail zoekwoorden genoemd. Het belangrijkste is dat content aansluit op wat jouw doelgroep en de fase waarin ze zich bevinden. 

2. Technische SEO

De techniek op jouw website bepaalt de gebruiksvriendelijkheid van de website. Het is namelijk belangrijk dat jouw website snel laadt en dat zowel bezoekers als Google makkelijk de weg weten te vinden op de website. Daarnaast is het natuurlijk ook belangrijk dat Google crawlers jouw website in de eerste plaats kunnen vinden, dit geef je aan in het Robots.txt bestand.Verder is essentieel om bij veranderingen van de website de waarde van je URL mee te nemen, dit doe je door correct te redirecten.

Een andere grote factor die belangrijk is met het scoren bij Google is het gebruik van HTTPS. Met HTTPS zorg je er namelijk voor dat de gegevens van de bezoeker versleuteld zijn. Bij vele browsers wordt de melding ook weergeven als een bezoeker op een onbeveiligde website zit. Dit kan er voor zorgen dat de bezoekers snel jouw website verlaat. Er zijn veel onderdelen belangrijk bij technische seo om ervoor te zorgen dat de website goed werkt, is het goed om alle onderdelen zo goed mogelijk te optimaliseren. 

technische seo onderdelen

3. Autoriteit opbouwen

De laatste pijler is autoriteit opbouwen. Alle pagina’s op je website hebben een bepaalde waarde. De waarde geeft aan hoe populair jouw pagina is en hoe autoritair. Als de pagina’s worden gewaardeerd door anderen, stijgt je autoriteit. Hierdoor behaal je hogere posities in Google. De waarde hiervan wordt bepaald door middel van het aantal backlinks, de kwaliteit en de relevantie van deze backlinks en de paginawaarde die overvloeit naar andere pagina’s door middel van interne links, dit wordt ook wel linkjuice genoemd. Deze verwijzingen verkrijgen kan door middel van linkbuilding. Er zijn verschillende linkbuilding technieken die gebruikt ingezet door online marketeers om backlinks te vergaren. 

 

Lees meer over hoe je verwijzingen naar je website kan verkrijgen of hoe je technische SEO toepast of een killer on-page tekst schrijft in onze blogs. 

Trustflowencitationflow

De Trust flow & Citation Flow zijn third party metrics van de SEO-tool Majestic.

Relevante blogs

SEO specialist afbeelding

Zo word je een SEO specialist

Lees verder>>