De voordelen van linkbuilding
Autoriteit opbouwen
Interne concurrentie oplossen
Beter scoren in de zoekmachines
Wat is linkbuilding?
Linkbuilding is één van de 3 pijlers van SEO. Wanneer je begint met SEO zal je horen over linkbuilden. Met linkbuilding bouw je autoriteit op, wat invloed heeft op de waarde van jouw website en/of pagina. Vaak wordt er gedacht in kwantiteit bij linkbuilding. Want ja, hoe meer hoe beter, toch? Maar dat ligt vaak toch wat complexer.
Met linkbuilden ben je bezig met het vergaren van relevante backlinks voor jouw website. Het doel van linkbuilden is verkrijgen van een hogere positie in Google. Heb je relevante links die naar jouw website verwijzen, hoe meer waarde jouw website of pagina krijgt. Een website met een hogere waarde wordt door Google als relevant gezien voor de bezoeker en scoort daarom hoger in zoekresultaten.
Welke linkbuilding strategieën zijn er?
Linkbuilden kan je op verschillende manieren doen. Elke manier heeft zijn eigen voor en nadelen. Het is belangrijk om na te gaan wat bij jou en jouw website past.
Links ruilen
De meest voorkomende manier van linkbuilden is het ruilen van links. Hierbij benader je verschillende mensen die ook op zoek zijn naar een website om een link kwijt te kunnen, dit noem je ook wel een linkruil. Een nadeel hiervan is is dat het veel tijd kost. Het is slim om van te voren een goede mail template op te stellen en daarmee een succesvolle mail outreach te doen. Website beheerders ontvangen namelijk vaak meerdere mails per dag. Bedenk je ook dat zij wat terug willen voor jouw link. Zorg er dus voor dat jij ook wat te bieden heb. Denk aan ruil bestand met jouw websites waar jij een link kwijt kan.
Zelf backlinks toevoegen
Een relatief makkelijke manier om backlinks te vergaren is het zelf toevoegen van jouw links op bedrijvengids websites. Dit soort type links zijn minder waard in het SEO perspectief aangezien je deze zelf kan creëren.
Backlinks kopen
De snelste manier om een backlinks te vergaren, is door backlinks te kopen. Er zijn ontzettend veel websites die deze service aanbieden. De gemiddelde prijs voor een link is tussen de € 25,- en € 200,-. De prijs is afhankelijk van de autoriteit en het aantal bezoekers dat de website heeft. Door relevante en autoritaire links in te kopen, wordt de autoriteit van jouw website ook vergroot. Wel moet je hiervoor oppassen omdat dit door Google als Black hat SEO wordt gezien. Koop daarom nooit in één keer 20 links in maar bouw op een natuurlijke manier een backlinkprofiel op. Dit doe je door elke maand een aantal backlinks te verkrijgen.
Verschillende soorten websites
Er zijn drie verschillende manieren waarop een backlink geplaatst kan worden: partnerpagina, in-content (blog) en een directory. Een link op een partnerpagina komt vaak voor bij een linkruil. Hoewel er meestal meer dan 100 links op een partnerpagina staan, wordt er alsnog linkjuice doorgegeven. Dit zal alleen niet zoveel zijn als bij een in-content link. Deze soort link wordt als het meest natuurlijk gezien. Een link op een directory is goed om de autoriteit te boosten. Let wel op dat het backlinkprofiel niet volledig vol staat met directories.
Voorbeeld partnerpagina
Voorbeeld blog pagina
Voorbeeld directory
Waar moet je op letten bij linkbuilden?
Iets wat mensen vaak vergeten bij het linkbuilden, is het bekijken of je links na een langere tijd nog online staan. Het klinkt misschien logisch, maar toch is het goed om in de gaten te houden. Het kan namelijk zo zijn dat je link wordt verwijderd of dat de link verwijst naar een 404 pagina van jou. Dan is het slim om contact op te zoeken met degene met wie je hebt geruild, dit noem je ook wel broken linkbuilding.
Daarnaast zal je ook moeten letten op de relevantie van de website waar jij jouw link plaatst. Gaat jouw website over huisdieren, dan is het niet relevant om een link te plaatsen op een website dat over auto’s gaat. Verder zal je naast de relevantie van de backlink ook moeten kijken naar tekst waar jouw link uit bestaat. Ook wel een anchortext of ankertekst genoemd.
Wil je meer weten over de verschillende linkbuild technieken of hoe je het beste een webbeheerder kan benaderen. Lees het in onze blogs.
Relevante blogs