SEO copywriting
De voordelen van SEO copywriting
Bezoekers informeren en stimuleren tot een actie
Autoriteit uitstralen
Online vindbaarheid vergroten
Wat is SEO copywriting?
SEO copywriting is een belangrijk onderdeel binnen de drie pijlers van zoekmachine optimalisatie. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat is het verschil tussen ‘content marketing’ en ‘SEO copywriting’? De antwoorden op deze vragen zullen we op deze pagina voor je uitleggen.
Copywriting betekent ‘’het schrijven van wervende of reclame teksten’’. Deze teksten worden geschreven door een tekstschrijver die hierin is gespecialiseerd ook wel de copywriter genoemd. Een SEO copywriter schrijft dus SEO geoptimaliseerde teksten voor een website. Deze teksten kunnen bestaan uit landingspagina’s of blogs. Het doel van SEO copywriting is om de content op een website zodanig te schrijven en te optimaliseren voor SEO. Waardoor de website gevonden wordt door bezoekers wanneer ze een keyword in de zoekmachine intypen waar het bedrijf op gevonden wil worden.
Het schrijven van een landingspagina of blog wordt niet zomaar gedaan. Een echte SEO copywriter zal van te voren een uitgebreid keyword onderzoek uitvoeren om te achterhalen op welke zoekwoorden het meeste zoekvolume zit. Deze zoekwoorden zal de copywriter vervolgens op een ‘natuurlijke’ manier terug laten komen in de teksten. Door deze strategie toe te passen kan een zoekmachine ook beter begrijpen waar jouw website over gaat. Hierdoor vergroot je de kans op meer vertoningen in de zoekresultaten en dus je online zichtbaarheid.
Waarom is het zo belangrijk voor SEO?
Naast de online vindbaarheid van je website vergroten door SEO copywriting toe te passen heeft het nog andere voordelen. Door voldoende content op je website te plaatsen kan je bezoekers informeren over jouw website, diensten of producten. Tevens laat je ook zien dat je een autoriteit bent doordat je bezoekers kan informeren en ook hun vragen kan beantwoorden door middel van een FAQ-pagina. Ten slotte, kan een goed geschreven landingspagina een bezoeker ook stimuleren om over te gaan tot een conversie en dat is uiteindelijk het doel.
Zonder SEO copywriting toe te passen zal een website een kleine kans hebben om in de top 10 van de zoekresultaten gevonden te worden te zijn. Zorg er daarom voor dat je website altijd over content beschikt.
Naast de content op de website zijn er nog andere onderdelen die onder SEO copywriting vallen.
SEO copywriting uitbesteden aan Kikicode.nl
Voor het schrijven van SEO geoptimaliseerde on-page content heb je een ervaren copywriter nodig. De copywriters van Kikicode.nl weten precies wat voor soort tekst een website nodig heeft om bezoekers te trekken en om te zetten naar leads. Ben je op zoek naar een copywriter die jouw landingspagina’s, meta descriptions en page titles schrijft of zelfs jouw blog pagina vult? Dan ben je bij Kikicode> op het juiste adres. Naast het schrijven van converterende content schrijven we ook met plezier alle linkbuilding blogs.
De voordelen van SEO copywriting uitbesteden:
- Kwalitatieve SEO content
- Ervaring met schrijven van content over diverse branches
- Specialist op gebied van on-page en linkbuilding blogs
Hebben we je interesse gewerkt? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het formulier.
Daag Kikicode> uit!
Waar bestaat SEO copywriting uit?
Om zoekmachines zoveel mogelijk te helpen om te begrijpen waar jouw website over gaat is het essentieel om eerst te weten waar SEO copywriting uit bestaat.
Keyword onderzoek
De eerste stap is het uitvoeren van een keyword onderzoek. Om een keyword onderzoek uit te voeren kunnen en verschillende tools gebruikt worden zoals Google Keyword Planner of Ahrefs. Bij het onderzoek ga je op zoek naar relevante keywords voor jouw website en variaties ervan. Bij het in kaart brengen van interessante termen neem je ook het zoekvolume en de keyword difficulty mee. Hoe hoger het zoekvolume, hoe interessanter het is om daarop gevonden te worden. Echter, zal de keyword difficulty ook hoog zijn omdat veel websites op deze termen gevonden willen worden. Daarom is het ook goed zijn om te kijken naar keywords met een lager zoekvolume of long-tail keywords.
Twijfel je of een keyword goed aanslaat? Dan kan je via een SEA campagne achterhalen of het gekozen keyword conversies oplevert. Komt er bijna niets uit dan is het goed om voor een ander keyword of een variatie ervan te kiezen.
Gebruik van keywords
Een aantal jaar geleden werkte het nog prima om het keyword waar je gevonden op wil worden 100 keer terug te laten komen op de pagina. Tegenwoordig ziet Google dit als keyword stuffing. Het komt zowel bij Google als de lezer spammy over om in elke zin hetzelfde keyword te gebruiken. Het maakt de tekst niet lekker leesbaar en het komt ook onnatuurlijk over. Gebruik de keywords daarom op een natuurlijke manier door ze in de kopjes te gebruiken en niet meer dan 3 keer gebruiken bij een tekst van 500 woorden. Er zijn allemaal verschillende regels over de keyword dichtheid maar het belangrijkste is dat de tekst prettig leest. Het gebruik van synoniemen en long-tail variaties kunnen hierbij helpen.
Page titles en meta descriptions
Naast het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek voor het schrijven van on-page content is het optimaliseren van page titles en meta descriptions ook erg belangrijk. Dit is namelijk het eerste wat bezoekers in de zoekresultaten zien. Heb jij geen pakkende of inspirerende page title en meta description dan is de kans groot dat de bezoeker op ander zoekresultaat klikt.
Bij het schrijven van page titles en meta descriptions moet er rekening gehouden worden met het aantal karakters en/of pixels. Een te lange page title of meta description wordt afgekapt door de zoekmachine. Wanneer dit gebeurt ziet het er minder aantrekkelijk uit in de zoekresultaten en kan belangrijke informatie die je hebt toegevoegd weggelaten worden. Een ander nadeel van een te lange meta description is dat Google zelf een meta descriptions invult op basis van de content van de pagina. Hierdoor staat er niet altijd een kloppende zin wat ook weer voor verwarring bij een bezoeker kan zorgen.
Daarnaast raden we aan om altijd één of meerdere keywords toe te voegen in de page titles en meta descriptions. Dit kan helpen bij de online vindbaarheid. Ten slotte kan het toevoegen van vinkjes met unique selling points ook helpen. Zie het voorbeeld in de afbeelding hiernaast.
Blogs
Het laatste onderdeel wat onder SEO copywriting valt is het schrijven van leuke en informatieve blogs. Soms wil je bezoekers informeren over een onderwerp wat je qua dienst of product niet aanbiedt maar wel interessant is om over te schrijven. Een blog pagina kan voor zulke onderwerpen de ideale oplossing zijn. Je kan een blog schrijven over een trend dat gaande is of tips over het gebruik van een product. Een ander voordeel van een blogpagina is dat je gevonden kan worden op een groot aantal zoekwoorden en bezoekers via interne links kan doorverwijzen naar je diensten of productpagina’s. Zorg er daarom voor dat ook de blogs altijd SEO geoptimaliseerd zijn.
Het verschil tussen copywriting en content marketing
Binnen de online marketing branche kan er soms verwarring ontstaan tussen de termen copywriting en content marketing. De definitie van content marketing luidt als volgt: ‘’begrijpen naar welke informatie jouw doelgroep op zoek is en daar vervolgens op inspelen door relevante content aan te bieden die in verband staat met het product of dienst dat je aanbiedt. En het verspreiden van deze content op diverse kanalen’’.
Met andere woorden content marketing is het geheel waar copywriting onder valt. Alle content marketeers doen aan copywriting maar ook aan het bedenken en maken van een content marketing campagne. Ze zetten een strategie voor elk platform op en creëren de content. Het doel van de content is het behalen van conversies. Content marketing is een lange termijn strategie dat ingezet wordt om leads te genereren terwijl copywriting vaak een eenmalige taak binnen de strategie is.